Mcdonaldizarea societatii

o realitate care ne conturba, sau imbraca vietiile. o scurta recenzie a unei carti captivante- dar de la Moshu:)

E poate doar un alt nume pentru fenomenul de globalizare, americanizare, coca-colonizare, fordism…
Traim intr-o societate condusa de tot ceea ce sta la baza mancarii rapide.
Teoria rationalitatii elaborata de Max Weber este intr-un fel readusa in atentia noastra, insa George Ritzer actualizeaza birocratia la o tendinta mult mai actuala, si anume la aceasta imensa industrie a fastfoodlui.
O scurta privire peste curpinsul acestei carti ne releva realitati ale societatii pe care o traim si fapte care ne intereseaza. Toate par sa mearga dupa modelul bine instaurat de acest restaurant devenit celebru tocmai pt calitatiile pe care le stapaneste si le transmite si celorlalte institutii:
Eficienta, Calculabilitatea, Previzibilitatea, Controlul prin tehnologii neumane, Irationalitatea rationalitatii
Aceste cuvinte cheie reusesc sa ne schimbe viziunea asupra vietii, sa ne adapteze la o viata pe care vrem de fapt sa incepem sa o traim astfel. O viziune aproape apocaliptica, hilara si totusi atat de reala.
Se tot vorbeste despre o noua era, un nou secol in care traim, in mare caracterizat de viteza si de stres. Si atunci trebuie sa facem ceva sa fim eficienti. Renuntam la ce nu este atat de important. Am inceput cu mancarea. Cine mai are timp sa gateasca, cand mama e o femeie de cariera mai nou? Cand fugi de la o intalnire la alta, stii traseul la cel mai apropiat mac. Cand agenda ti-este plina, mana pe volan sau pe telefon cealalta mana tine bine un sandwich, nu s-ar descurca cu o fruculita, cutit sau chiar si o farfurie.
Incepem sa fim din ce in ce mai calculati, cu banii nostrii si mai ales cu timpul nostru.
Cand totul tinde sa fie atat de planificat in noul haos care ne curpinde, cui I-ar placea sa mai dea peste imprevizibil. “Mall-ul este un loc ferit de ploaie”. Este un capitol pe care citindu-l ne dam seama ca preferam sa facem ceea ce stim, sa avem de a face cu lucruri cunoscute. Sa mancam de la Mc Donald’s pt ca stim ca vom primii cartofi de aceeasi marime si burger cu acelasi gust.
Multi suntem scalvii tehnologiei intr-un timp istoric in care robii nu fac parte din scara ierarhica, si totusi, ca si angajati sau clienti, tot cu acest titlu putem fi “innobilati”.
Titlul antagonic al capitolului “Irationalitatea rationalitatii” atrage si are o ironie pe care sunteti liberi sa o savurati singuri.
Si fiecare capitol in parte va lasa cu semne de intrebare si exclamare cand cititi ceea ce poate stiati si nu realizati. Ce avem? Ce vrem? Si ce primim? Stim oare ca, de fapt tot noi muncim mai mult cand asteptam la cozi pt mancarea “rapida” si ne luam singuri cele necesare precum servetele, ketchup, sau sucuri de la dozatoare si cand tot noi strangem dupa noi si mai si platim pentru niste servicii care nu ne sunt acordate?
Ca urarile de bun venit, de plecare sau din timpul unei zile sunt doar niste replici invatate si spuse mecanic cu zambete false, asta daca ele exista?
Casutele bifate din testele grila masoara oare cunostiintele acumulate de studenti?
Construirea caselor in doi timpi si trei miscari se si pierd la suflul unui vant mai puternic intr-un timp si mai scurt?
autorul mai poate sa mentioneze cateva industrii care reusesc sa scape de acest fenomen intr-un scurt capitol “Frontierele mcdonaldizarii”.
Spre finalul delicios, dar gras in calorii care se vor resimtii in viitor, ni se ofera totusi si un ghid practic de supravietuire in aceasta casa a lui Ronald care reusheste sa-si mareasca acoperisul peste acest glob pamantesc.
Au trecut cativa ani buni din 95, de cand a vazut lumina tiparului aceasta carte si noi continuam sa traim in aceasta societate, sa-I intensificam aceste caracteristici. “Mc Donaldizarea societatii” doar ne ajuta sa constientizam ceea ce facem, sau ce am facut ca sa ajungem aici. Si chiar si cu un grad mai ridicat de constientizare tot suntem neputinciosi in fata acestei forte. Aceasta este si concluzia autorului…

and take a look:

http://publicintellectual.wordpress.com/2008/07/18/nanny-state-rhetoric-and-the-mcdonaldization-of-citizenship/

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: